петък, 23 юли 2010 г.

0071: Студени ястия

Студено ястие с тиквички и домати


Продукти за ястието:
  1. 600 г малки тиквички
  2. 3 лъжици олио
  3. 3 домата
  4. 1/2 лимон
  5. 2 люти чушлета
  6. 2 скилидки чесън
  7. дафинов лист, мащерка, сол, кориандър
Приготвяне на ястието:

Отрязваме двата края на изплакнатите тиквички, нарязваме на парченца, посоляваме, поставяме в гевгир и ги цедим около 1 час.

Попарваме доматите с вряла вода, обелваме и ги нарязваме ситно. Слагаме счукания чесън, ситно нарязаните чушлета, олиото, 150 г вода, лимонов сок, подправките и сол в тенджера, възвъряваме.

Към всичко това прибавяме доматите и тиквичките и задушаваме до омекване. Поднасяме ястието студено.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0070: Студени ястия

Студено ястие от патладжани

Продукти за ястието:
  1. 4 големи патладжана
  2. 2 скилидки чесън
  3. 2 лъжици зехтин
  4. 1/2 лимон
  5. 3 лъжици ситно нарязан магданоз
  6. черен пипер, сол
Приготвяне на ястието:

Заливаме патладжаните с вряла вода така, че да са потопени и сваряваме до омекване (15 минути).

Обелваме и счукваме в хаван заедно с чесъна, сол и черен пипер. Прибавяме на капки зехтин, след това лимоновия сок и магданоз.

Сервираме студено ястието.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!