събота, 17 юли 2010 г.

0069: Ястия с пиле

Киевски котлет - (руска кухня)

Продукти за ястието:
  1. гърди от 2 пилета
  2. 100 г масло
  3. 100 г гъби
  4. брашно, черен пипер, сол, галети
  5. олио за пържене
  6. 1 яйце
Гарнитура за ястието:
  1. Задушен ориз
  2. 1 червен домат
  3. зелени маслини
  4. 1 лимон
  5. копър
  6. грах
Приготвяне на ястието:

Oбезкостяваме гърдите, нарязваме плоско на 4 големи шницела, начукваме, посоляваме, поръсваме с черен пипер, поставяме парченца масло и ситно нарязани гъби, увиваме, прикрепяме с клечки за зъби и поставяме в хладилника.

След около 1 час ги изваждаме. Овалваме ги в брашно, разбито яйце, галета и изпържваме в олио до златист цвят.

Подреждаме изпържените котлети в блюдо, разрязваме с остър нож и гарнираме пожелание ястието.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0068: Ястия с пиле

Ястие с пиле "табако" - (руска кухня)

Продукти за ястието:
  1. 1 почистено пиле
  2. 3 скилидки чесън
  3. 2 лъжици зехтин
  4. 30 г масло
  5. черен пипер, сол
Приготвяне на вкусното ястие:

Разрязваме пилето по гръбнака, начукваме, поръсваме с черен пипер, натриваме с чесън, счукан със сол, и поставяме в съд със сгорещена мазнина.

Захлупваме с похлупак, притискаме с тежест и печем от двете страни до златист цвят на кожичката (20-30 минути).

Поднасяме вкусното ястие с гарнитура от варени картофи или маруля с черевни домати.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

петък, 16 юли 2010 г.

0067: Вегетариянски ястия

Ястие от задушен спанак (шведска кухня)

Продукти за ястието:
  1. 1 кг спанак, щипка захар
  2. 1-2 твърдо сварени яйца
  3. щипка настъргано индийско орехче
  4. черен пипер, сол
Продукти за соса на ястието:
  1. 30 г брашно
  2. 30 г масло
  3. 150 г прясно мляко
  4. черен пипер, сол
Приготвяне на ястието:

Поставяме добре измития спанак в тенджера, посоляваме, подправяме и задушаваме на тих огън до омекване (без да прибавяме вода).

В сгорещено масло слагаме брашното, правим светла маслена запръжка, която разреждаме с прясното мляко, малко вода и варим.

Посоляваме, поръсваме с черен пипер и прибавяме ситно нарязания и пресован спанак. Варим няколко минути.

Сервираме ястието в чинии и гарнираме с варени яйца.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0066: Вегетариянски ястия

Ястие от домати с праз (шведска кухня)

Продукти за ястието:
  1. 400 г домати
  2. 300 г почистен праз
  3. 100 г масло
  4. 4 яйца
  5. 2 лъжици брашно
  6. 300 г прясно мляко
  7. черен пипер, сол
Приготвяне на ястието:

Поставяме нарязания на парченца праз в сгорещено масло, посоляваме, поръсваме с черен пипер и задушаваме до омекване.

Прехвърляме омекналия праз в намазана с мазнина тавичка, покриваме с нарязаните на парченца домати, посоляваме, поръсваме с черен пипер.

Прибавяме към прясното мляко, разбитите яйца, брашното и сол, заливаме ястието и печем в много гореща фурна около 25 минути.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0065: Вегетариански ястия

Мешана салата (италианска кухня)

Продукти за ястието:
  1. 1 маруля
  2. 1/2 зелена чушка
  3. 3 големи твърди домата
  4. 5 репички
  5. 3 лъжици олио
  6. 1 лъжица винен оцет
  7. 1 скилидка чесън
  8. черен пипер, сол
Приготвяне на ястието:

Разделяме марулята на отделни листа, изплакваме и подреждаме в салатиера.

Нарязваме чушката на ивички, доматите и репичките на колелца и ги поставяме върху листата от маруля.

Разбъркваме добре счукания чесън с олиото, разреждаме с оцета, посоляваме, поръсваме с черен пипер, разбъркваме и заливаме вкусното ястие.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0064: Вегетариански ястия

Зеленчукова салата с яйце (италианска кухня)

Продукти за ястието:
  1. 1 малка краставичка
  2. 1 корен резене
  3. 3 репички
  4. 2 твърдо сварени яйца
  5. олио, лимонов сок
  6. чесън, черен пипер, сол
Приготвяне на ястието:

Нарязваме краставичката на колелца, с дебелина 1/2 см, след това режем колелцето на четвъртинки.

Нарязваме почистеното резене на тънки ивички, репичките на тънки колелца и разбъркваме.

Прибавяме олио, лимонов сок, чесън, черен пипер, сол, разбъркваме и охлаждаме.

Преди поднасяне на ястието подреждаме в салатиера и украсяваме с яйца.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0063: Вегетариански ястия

Салата от ориз (италианска кухня)

Продукти за ястието:
  1. 250 г ориз
  2. 4 лъжици зехтин
  3. 1 лъжица оцет (или лимонов сок)
  4. 150 г варен или стерилизиран грах
  5. 1/2 червена чушка
  6. магданоз, сол, черен пипер
Приготвяне на ястието:

Сваряваме почистения и попарен ориз до омекване в голямо количество подсолена вода.

Прецеждаме, докато е още горещ, прибавяме зехтина, оцета (или лимоновия сок) и черен пипер.

Разбъркваме салатата и я оставяме в хладилник да престои. Поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Сервираме студено ястието.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

вторник, 13 юли 2010 г.

0062: Ястия с агнешко месо

Печено агне в пещ - вкусно традиционно ястие


Подготовка за приготвяне на ястието:
  1. Избираме агне с живо тегло около 25 кг.
  2. Колим внимателно, без да се окървавява месото.
  3. Изплакваме със студена вода. Оставяме да престои едно денонощие.
  4. Осоляваме и пожелание изцеждаме лимон, с който намазваме (от вътре и от вън).
  5. Агнешкият комплект (черен дроб, бял дроб, сърце,бъбреци) накисваме във вода едно денонощие.
  6. Варим агнешкия комплект със сол предварително 30 минути. След омекване на дреболиите изваждаме и нарязваме на малки кубчета.
  7. Прецеждаме бульона, в който са варени дреболиите.
Продукти за плънката на ястието:
  1. 1 кг ориз
  2. 1 връзка зелен лук
  3. агнешки комплект (черен дроб, бял дроб, сърце, бъбреци)
  4. черен пипер, сол
  5. по 1 връзка девесил, джоджен, магданоз
  6. 6 супени лъжици олио
  7. 40 г краве масло
Приготвяне на плънката за ястието:

В тиган сипваме 6 супени лъжици олио, 20 г краве масло. Сгорещяваме и сипваме нарязания наситно зелен лук, сол.

Като си промени цвета лука (до златисто), слагаме изчистения и предварително измит ориз. Пържим, до отделяне на зрънцата.

Прибавяме към ориза сварените и нарязани на кубчета дреболии, объркваме. Пържим около 2-3 минути.

Наливаме бульона от варенето на дреболиите съотношение 3:1 (на 1 чаша ориз, 3 чаши бульон)

Варим, докато получим еднородна смес и се сгъсти. Прибавяме черен пипер и нарязаните на ситно магданоз, джоджен, девесил и смъкваме от огъня. Оставяме да изстине.

Приготвяне на ястието -пълнене на агне:

В подходяща тава слагаме цялото агне. Разтваряме корема на агнето и пълним с охладената плънка. Зашиваме отвора със здрав конец.

Намазваме горната част на агнето с краве масло. Покриваме с фолио или предварително приготвено тесто (1 чаена чаша вода и брашно, колкото поеме).

Печем 2 часа в пещ, която опалваме предварително. Сервираме вкусното ястие, като слагаме от плънката и месото.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0060: Ястия с птиче месо

Ястие от варен домашен петел

(Iastie ot varen domashen petel)

фотоизточник: images.google.com
Продукти за ястието:
  1. 1 домашен петел
  2. 2-3 глави кромид лук
  3. морковчета за украса
  4. малки лукчета за украса
  5. сол, мащерка, чубрица,
  6. черен пипер, тарос, магданоз
  7. червен пипер
Приготвяне на ястието:

Изчистеният и изплакнат домашен петел слагаме да ври в голяма (подходяща) тенджера.

Като заври припенваме няколко пъти, за да се избистри бульона.

Като изчистим бульона от пяната, прибавяме нарязания наситно лук, настърганите моркови за да го увкусим.

Прибавяме нарязаните наситно подправки. Продължаваме да варим, докато петелът омекне.

Изваждаме петълът внимателно да не я разкъсаме. Поръсваме го с червен пипер, сол и поставяме в подходящ съд за сервиране.

Слагаме на трапезата сварения петел украсен по наш вкус.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0059: Ястия с овнешко месо

Овнешки бут, шпикован и задушен (българска кухня)


Продукти за ястието:
  1. 1 кг овнешки бут обезкостен
  2. 100 г мазнина
  3. 25 г прясно масло
  4. 4-5 глави кромид лук
  5. 4-5 моркова
  6. целина, арпаджик, чесън
  7. 5-6 картофа
  8. 100 г вино
  9. 1 супена лъжица брашно
  10. 2 супени лъжици доматено пюре
  11. 100 г прясна сланина
  12. сол, черен пипер, дафинов лист
  13. магданоз
Приготвяне на ястието:

Почистваме ципите на обезкостения бут и шпиковаме надлъжно на мускулните влакна с ивички сланина, моркови, целина, скилидки чесън, натрошен дафинов лист и зърна черен пипер,сол.

Оформяме, завързваме със здрав конец и пържим в сгорещена мaзнина от всички страни, след което изваждаме.

В същата мазнина задушаваме нарязания на дребно лук, целина, моркови, останалия чесън и доматеното пюре.

Когато задушаваните зеленчуци останат на мазнина, прибавяме подправките, половината вино и малко горещ бульон или вода, след което връщаме бутът заедно с картофите и задушаваме във фурната, до пълно омекване.

След това пасираме сосът и кипваме заедно с предварително леко задушените лукчета, запърженото прясно масло и останалото вино, сгъстяваме с размитото във вода брашно и изсипваме в съда с бута.

След няколко минути ястието изваждаме от фурната и поднасяме топло.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0061: ИЛИНДЕН

СВ. ПРОРОК ИЛИЯ - ИЛИНДЕН


Широко е разпространено сред народа поверието, че този светец е владетел на гръмотевиците.
В народните предания се разказва, че той хвърлял светкавиците върху ламите, за да не ядат житото.

В планинските области на България Илинден се чества много тържествено. Правят се големи събори и курбани.

Трябва да се празнува и да се принесе на светеца жертва – старият петел, "бащата".

Вече е време и той, както и огънят да бъдат подновени. Петелът се коли на прага на къщата и по него може да се гадае.

Организират се общоселски сборове, при които курбанът е мъжко животно, най-често бик, вол, овен.

Жертвоприношението трябва да умилостиви светеца и да предпази от градушка и наводнения.

Прави се молебен за дъжд и плодородие.

Вярва се, че св. Илия може да лекува, затова мнозина държали осветената му икона до болния – дано да се вдигне и да оздравее. Вечерта срещу празника се дават и обещания за болния.

Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0058: Ястия с месо

Сармале - зелеви сърми с месо( Румънска кухня)


Продукти за ястието:
  1. 350 г свинско месо
  2. 150 г телешко и говеждо месо
  3. 1 голяма глава лук
  4. 50 г бял хляб
  5. 50 г прясно мляко
  6. 1-2 яйца
  7. парченце сланина от шунка
  8. 1 чаша бяло вино
  9. 1 лъжица доматено пюре
  10. 4-5 домата
  11. 100 г сланина
  12. 100 г бульон от месо
  13. копър, магданоз, черен пипер, сол, олио
  14. 1 прясна зелка
Приготвяне на ястието:

Смиламе месото два пъти с машинка за мелене, смиламе хляба, накиснат предварително в прясното мляко, прибавяме ситно нарязаните ароматни треви, ситно нарязания и изпържен в мазнина лук, яйцата, черен пипер, сол и омесваме.

Разделяме зелевите листа, заливаме с бульон и бланшираме. Изваждаме и като се отцедят, поставяме във всеки лист парченце шункова сланина, плънка месо и свиваме сърми.

Изпържваме ги от всички страни в мазнина, заливаме с бульон и задушаваме. Прибавяме доматеното пюре, виното и продължаваме да задушаваме.

След като се сварят ги подреждаме в тава, върху ситно нарязано зеле и парченца домати, поръсваме с нарязананата на кубчета сланина и запичаме във фурна на 250 градуса вкусното ястие.

Сервираме ястието топло и поръсваме с пресен магданоз.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0057: Ястия с телешко месо

Пълнена зелка (българска кухня)


Продукти за ястието:
  1. 1 средно голяма прясна зелка
  2. 1 глава кромид лук
  3. 1-2 моркова
  4. 3-4 домата
  5. 10 скилидки чесън
  6. 1 супена лъжица брашно
  7. 7-8 супени лъжици олио
  8. 1 чаша доматен сок
  9. 750 г смляно телешко месо
  10. 1 пълна супена лъжица червен пипер
  11. 1 чаена чаша ориз
  12. черен пипер, магданоз, сол на вкус
Приготвяне на ястието:

Почистваме зелката и издълбаваме с остър нож. Нарязваме лукът на ситно и задушаваме в мазнината заедно с морковите, нарязани на ситно, и доматите, настъргани на ренде.

Прибавяме към тях червения пипер, месото и оризът. Изпържваме всичко и заливаме с 1 чаена чаша топла вода, за да набъбне оризът.

Към него прибавяме черния пипер, магданоза, сол на вкус. Напълваме зелката със сместа и поръсваме отворът с малко брашно.

Слагаме зелката в дълбок съд, заливаме с доматения сок и 2 чаени чаши вода. Варим на тих огън. Към края на варенето прибавяме счукания чесън.

Поднасяме вкусното ястие топло.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!