понеделник, 6 септември 2010 г.

0084: Ястия с пиле

Ястие от пиле със сметана
Продукти за ястието:
  1. 1 малко пиле
  2. 40 г масло
  3. 1 чаша гъста сметана
  4. 2 жълтъка
  5. 1 глава лук
  6. сок от лимон, черен пипер, сол
Приготвяне на ястието:

Нарязваме почистеното пиле на порции, посоляваме, поръсваме с черен пипер, изпържваме в масло и изваждаме порциите.

В останалото масло изпържваме ситно нарязания лук, връщаме порциите и задушаваме под похлупак на тих огън до омекване.

Десет минути преди снемането на ястието от огъня поставяме сметаната. Застройваме соса с жълтъците, разбити с 1 лъжица вода, подкиселяваме със сок от лимон, затопляме, без да варим, и поднасяме ястието.
------------------------------------------------------
© 2010,Р.И. - автор,All rights reserved!

0083: Ястия с пиле

Ястие с пиле пълнено (българска кухня)

Продукти за ястието:
  1. 1 пиле
  2. 30 г краве масло
  3. 200 г гъби
  4. 125 г свинско месо
  5. 1 пилешко дробче
  6. 2 скилидки чесън, магданоз, мащерка
  7. червен пипер, черен пипер, сол
Приготвяне на ястието:

Нарязваме гъбите на ситно и размесваме със свинското месо, пилешкото дробче, чесъна, сол и черен пипер. Получената смес напълваме вътрешността на пилето.

Зашиваме отворът и слагаме в намазана тавичка. Печем от двете страни. Изваждаме изпеченото пиле и поставяме в чиния за сервиране.

Сосът в тавичката разреждаме с няколко лъжици гореща вода, заваряваме за няколко минути. Изсипваме в топла сосиера преди сервиране на ястието.
------------------------------------------------------
© 2010,Р.И. - автор,All rights reserved!

0082: Ястия с пиле

Ястие от печено пиле със зеленчуци

Продукти за ястието:
  1. 1 пиле
  2. 40 г масло
  3. 50 г сланина
  4. 250 домати
  5. 150 гъби
  6. 60 г брашно
  7. 3 лъжици бяло вино
  8. 1 глава лук, магданоз
  9. дафинов лист, черен пипер, сол
Приготвяне на ястието:

Приготвяме бульон от дреболиите на пилето, прибавяме лук, магданоз и сол. Нарязваме пилето на порции, посоляваме и поръсваме с черен пипер и брашно.

Нарязваме сланината на ивички, изпържваме я отделно и поставяме в тенджера. В съда, в който сме пържили сланината, стопяваме маслото, изпържваме порциите пиле и ги прехвърляме в тенджерата.

Попарваме доматите във вряла вода, обелваме и ги изпържваме заедно с нарязаните гъби в масло и ги поставяме в тенджерата при пилето.

Заливаме с малко бульон и вино, в които сме размили останалото брашно, прибавяме магданоз, сол, дафинов лист, черен пипер. Печем в слаба фурна до омекване на пилето.

Сервираме топло ястието.
------------------------------------------------------
© 2010, Р.И. - автор,All rights reserved!

0081: Ястия с пиле

Ястие от печено пиле с масло


Продукти за ястието:
  1. 1 пиле
  2. 50 г масло
  3. магданоз, сол
Приготвяне на ястието:

Посоляваме отвън и отвътре почистеното пиле и оставяме малко да престои. Поставяме вътре в пилето 20 г масло и 2 стръкчета магданоз, а в останолото масло печем пилето до омекване.

При печенето заливаме пилето с мазнината от печенето и малко гореща вода. Поднасяме с варени картофи, задушен ориз, зеленчукова салата ястието.
------------------------------------------------------
© 2010,Р.И. - автор,All rights reserved!