четвъртък, 1 юли 2010 г.

0016: Картофи

Картофи

Картофите са широко разпространен хранителен продукт както по света, така и у нас. Те успешно могат да заместят хляба.

Картофите са основен продукт за приготвяне на много вкусни ястия ( месо, пиле, риба, постни ястия, супи и други).

Картофите са богати на въглероди (около 15-21%), алкални соли и особено на витамин С. Запазват се лесно и за дълго време.

При недобро съхраняване картофите прорастват, губят от теглото си, стават безвкусни и съдържанието на отровното вещество "соланин" в тях се увеличава.

При силно прорасли (израстъци, кълнове по повърхността им) и спарушени картофи, ако не се белят дебело и не се изчистват щателно кълновете, може да се получи отравяне.

Картофите са ценна витаминозна храна, но трябва да се готвят без достъп на кислород (задушени, пържени), защото при открито варене губят по голямата част от витамините си и специално витамин С.

Картофите имат голямо приложение в приготвянето на различни вкусни ястия:
------------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор,All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар