Картофите са широко разпространен хранителен продукт както по света, така и у нас. Те успешно могат да заместят хляба.
Картофите са основен продукт за приготвяне на много вкусни ястия ( месо, пиле, риба, постни ястия, супи и други).
Картофите са богати на въглероди (около 15-21%), алкални соли и особено на витамин С. Запазват се лесно и за дълго време.
При недобро съхраняване картофите прорастват, губят от теглото си, стават безвкусни и съдържанието на отровното вещество "соланин" в тях се увеличава.
Картофите са ценна витаминозна храна, но трябва да се готвят без достъп на кислород (задушени, пържени), защото при открито варене губят по голямата част от витамините си и специално витамин С.
Картофите имат голямо приложение в приготвянето на различни вкусни ястия:
------------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор,All rights reserved!
Няма коментари:
Публикуване на коментар