четвъртък, 1 юли 2010 г.

0017: Зеленчуци - лук

Лук


Лукът у нас е национална храна. Яде се суров или готвен. В България виреят и се използват за храна три вида лук: кромид, чесън и праз. Почти във всички български ястия се използват кромид, чесън.

Обикновения (кромид) лук се консумира пресен (зелен) или стар (узрял). Той съдържа покрай различните хранителни вещества и екстрактивни, които възбуждат апетита и улесняват храносмилането.

Богат е на витамин В и С, на алкални соли и желязо. Лукът е добра храна, особено за овкусяване на ястията и като зелен ранен пролетен зеленчук.
Праз лукът лесно се запазва през зимата и ранната пролет. Богат е на соли и витамини предимно от групата В.

Чесновият лук се яде зелен или зрял. Той е ценна, възбуждаща храносмилането храна, богата на етерични масла и фитонциди.

Чесънът облекчава дишането, тонизира стомаха и се използва нашироко в лечебното хранене на атеросклерозата и високото кръвно налягане.

Лукът и чесънът са важна съставка във всяко вкусно българско ястие.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар