четвъртък, 1 юли 2010 г.

0015: Сол

Сол
Още от най-древни времена човечеството е разбрало значението на солта за организма и се е заело с нейния добив. Във Вавилон и царството на Шумер солта е била високо ценена и ползвана за консервиране на храна.

В определени региони, които са нямали излаз на море пък, тя е била много търсена и съответно скъпа. Ето защо солта е била и ценна като златото, използвала се е дори и като валута.

Добив на морска сол:

Извличането на морска сол е най-старият начин за добив. При него водата от морето се прехвърля в плитки басейни, където се изпарява на слънцето.

Солта остава на кристали на дъното на басейна и може да се изгребе. Освен по Черноморието днес морска сол се добива и по атлантическия бряг на Западна Европа и на няколко места на Средиземно море.

След изпаряването на водата, солта се измива само веднъж със сладка вода, при което се запазват всички полезни съставки - магнезий, цинк и други минерали.

Днес най-често продаваната готварска сол идва обаче от подземните недра. Така наречената каменна сол се добива, като се пълнят кухини дълбоко под земята с вода, която разтваря солта. След това тази вода се изпомпва на повърхността, където се нагрява до точката на изпаряване. Така остава крайният продукт.

Видове сол:

Натриева сол:

Това е "обикновената готварска сол". Тя е най-голямата част от консумираната в света сол. В днешни дни солта за овкусяване на храна е смес от различни соли.

Калиева сол:

Освен естествено съдържима в множество зеленчуци, калиевата сол се влага в комбинирана диетична сол заедно с натриева сол. Целта е да балансираме водния баланс в човешкото тяло.

Йодирана сол:

Йодираната сол използваме за йодния дефицит. Такъв може да получим при консумиране на недостатъчно йод с храната (бедни на йод почви) или при радиоактивни замърсявания. Йодният недостиг води до проблеми с щитовидната жлеза, които имат важни функции за правилната обмяна на веществата в тялото. Често в комбинираната сол за директна консумация влагат до 1% йодирана сол.

Флуорирана сол:

Този тип сол се използва в много страни от Европа, където флуорирането на питейната вода не е общоприета практика. Флуоридът е важен за здравето на зъбите. Ето защо в повечето страни с не флуорирана питейна вода, влагането на калиев или натриев флуорид в комбинираната и обикновената сол е практика.

Солта придава по-остър вкус на ястията, което ги прави по-апетитни, затова често слагаме в тях повече, отколкото е здравословно.

Освен подобрител на вкуса в хранително-вкусовата промишленост, солта използваме и за консервация на риби и меса. В науката за храната и храненето вкусът "солено"се смята за един от петте основни вкуса, разпознаваеми от вкусовите рецептори в устата.
------------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор,All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар