Още от най-древни времена човечеството е разбрало значението на солта за организма и се е заело с нейния добив. Във Вавилон и царството на Шумер солта е била високо ценена и ползвана за консервиране на храна.
В определени региони, които са нямали излаз на море пък, тя е била много търсена и съответно скъпа. Ето защо солта е била и ценна като златото, използвала се е дори и като валута.
Добив на морска сол:
Извличането на морска сол е най-старият начин за добив. При него водата от морето се прехвърля в плитки басейни, където се изпарява на слънцето.
Солта остава на кристали на дъното на басейна и може да се изгребе. Освен по Черноморието днес морска сол се добива и по атлантическия бряг на Западна Европа и на няколко места на Средиземно море.
След изпаряването на водата, солта се измива само веднъж със сладка вода, при което се запазват всички полезни съставки - магнезий, цинк и други минерали.
Днес най-често продаваната готварска сол идва обаче от подземните недра. Така наречената каменна сол се добива, като се пълнят кухини дълбоко под земята с вода, която разтваря солта. След това тази вода се изпомпва на повърхността, където се нагрява до точката на изпаряване. Така остава крайният продукт.
Видове сол:Натриева сол:
Това е "обикновената готварска сол". Тя е най-голямата част от консумираната в света сол. В днешни дни солта за овкусяване на храна е смес от различни соли.
Калиева сол:
Освен естествено съдържима в множество зеленчуци, калиевата сол се влага в комбинирана диетична сол заедно с натриева сол. Целта е да балансираме водния баланс в човешкото тяло.
Йодирана сол:
Йодираната сол използваме за йодния дефицит. Такъв може да получим при консумиране на недостатъчно йод с храната (бедни на йод почви) или при радиоактивни замърсявания. Йодният недостиг води до проблеми с щитовидната жлеза, които имат важни функции за правилната обмяна на веществата в тялото. Често в комбинираната сол за директна консумация влагат до 1% йодирана сол.
Флуорирана сол:Този тип сол се използва в много страни от Европа, където флуорирането на питейната вода не е общоприета практика. Флуоридът е важен за здравето на зъбите. Ето защо в повечето страни с не флуорирана питейна вода, влагането на калиев или натриев флуорид в комбинираната и обикновената сол е практика.
Солта придава по-остър вкус на ястията, което ги прави по-апетитни, затова често слагаме в тях повече, отколкото е здравословно.Освен подобрител на вкуса в хранително-вкусовата промишленост, солта използваме и за консервация на риби и меса. В науката за храната и храненето вкусът "солено"се смята за един от петте основни вкуса, разпознаваеми от вкусовите рецептори в устата.
------------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор,All rights reserved!
Няма коментари:
Публикуване на коментар