четвъртък, 1 юли 2010 г.

0018: Какао

Какао


Историята на отглеждането на какаото започва в Средна Америка. Ацтеките познавали растението от 14-ти век, когато то било свещено за тях.

Тогава се гледало на него като подарък от бог Куатцекоатл и било много ценено. Зърнатаполучени от неговия плод били ползвани не само за
обредни пожертвования, а и за платежно средство.

Какаовите зърна били ползвани за направата на едно леко люто питие с много подправки, което нямало много общо с вкусът на днешното какао. Името наКакао питието било произлязло от богът Xocóatl.

Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер. Когато испанските "конквистадори" 1519 превзели Мексико и подчинили ацтеките, те открили много бързо кафявото злато.
Фотоизточник: images.google
В съкровищните камери на Монтесума II, последния ацтекски цар, испанците намерили 25 хиляди стотници какао. Като се има предвид, че по онова време един роб струвал около 100 какаови зърна, това било огромно съкровище.
Фотоизточник: images.google
Какаово дърво Описание:
Какао или на латински "Cacao" са наричани семената/зърната на какаовото дърво (какаови зърна) или направения от тях прах.
Думата какао идва от езикът на Ацтеките - Nahuatl.

Произходът е от тамошната дума cacahuatl, което значи какаово зърно и от там е произлязло испанското cacao.
Сухите зърна нямат почти никакъв мирис.

Разпространение:
Расте в Южна Америка, Мексико и Антилските острови.

Използваема част:
семената/зърната на какаовото дърво (какаови зърна) или направения от тях прах.

Химичен състав:
Зърната на какаото съдържат масло и малко горчиви вещества.

Какво съдържа какаото:

Мазнини, растителен протеин, захар, тнтиоксиданти, еобромин, кофеин, фенилетиламини, серотонин, основни минерали - магнезии, калци, желязо, цинк, мед, калии и манган. Витамини - A, B1, B2, B3, В5, C, E.

Дейстие:
Влиянието на какаото върху човешкия организъм е много добро: дейността на стомаха и червата се усилва; нервната система се освежава и малко възбужда.

В чист вид счуканото на прах какао се дава много рядко; обикновено какаото варят в мляко и в този вид се дава на хора със заслабнал организъм или с нарушено храносмилане.

Приложение:
Какаото е един важен продукт за експорт на много развиващи се страни и служи във втечнена форма за направата на шоколадът. Какао се нарича и питието приготвено от какаов прах, мляко и захар. С какао се приготвят различни вкусни десертни ястия.
http://images.ibox.bg/2007/12/11/choco/519x740.jpg
Фотоизточник: images.google
------------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор,All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар