У нас за приготвяне на ястия най често използваме рафинирано слънчогледово масло (олио) или други растителни масла.
Рафинираното слънчогледово масло, е напълно пречистено. То е бистро и при съхранение на 20 градуса не дава утайка. Съхраняваме при температура 4-6 градуса.
Растителните масла съдържат вещества, които имат противосклеротично действие, и вземат участие при обмяна на веществата.
Оказват благоприятно въздействие вурху стените на кръвоносните съдове, повишават еластичността им.
Растителните масла трябва да са около 30 % от общото количество мазнини, необходими за ежедневното хранене на човека.
Маргарин - хранителен продукт, който се получава от растителни масла, ароматизиращи вещества и вода.
Усвояването на маргарина от организма в сравнение с другите мазнини е по малко. Той отговаря на изискванията на рационалното хранене.
Растителните масла са нетрайни при нагряване. По целесъобразно е да се използват за студени ястия (салати).
------------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор,All rights reserved!
Няма коментари:
Публикуване на коментар