четвъртък, 1 юли 2010 г.

0012: Растителни мазнини за приготвяне на ястия

Растителни масла за приготвяне на ястия



У нас за приготвяне на ястия най често използваме рафинирано слънчогледово масло (олио) или други растителни масла.

Рафинираното слънчогледово масло, е напълно пречистено. То е бистро и при съхранение на 20 градуса не дава утайка. Съхраняваме при температура 4-6 градуса.

Растителните масла съдържат вещества, които имат противосклеротично действие, и вземат участие при обмяна на веществата.

Оказват благоприятно въздействие вурху стените на кръвоносните съдове, повишават еластичността им.

Веднъж използваната за пържене мазнина трябва напълно да се смени.

Растителните масла трябва да са около 30 % от общото количество мазнини, необходими за ежедневното хранене на човека.

Маргарин - хранителен продукт, който се получава от растителни масла, ароматизиращи вещества и вода.

Усвояването на маргарина от организма в сравнение с другите мазнини е по малко. Той отговаря на изискванията на рационалното хранене.

Растителните масла са нетрайни при нагряване. По целесъобразно е да се използват за студени ястия (салати).
------------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор,All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар