четвъртък, 1 юли 2010 г.

0013: Животински мазнини за приготвяне на ястия

Животински мазнини за приготвяне на ястия



За приготвяне на ястия трябва да използваме пресни животински мазнини. При по продължително съхраняване, особено извън хладилник, гранясват, пожълтяват и придобиват неприятен вкус и миризма.

Гранясалата мазнина (свинска мас) в начален стадий, можем да подобрим по следния начин:

Слагаме маста (свинска мас) на слаб огън, изливаме гореща вода, разбъркваме и оставяме в покой. Маста изплува над водата, изгребваме и нагряваме в друг съд отново, докато примесената към нея вода се изпари.
Използване на краве масло. Цветът на кравето масло трябва да бъде кремав до светложълт. Бледото оцветяване на маслото е признак за липса на каротин в храната на животните.

Вкусът на маслото трябва да е сладникъв. Прясното краве масло се съхранява извън хладилник в продължение на няколко дни, потопено в подсолена вода. Държи се на хладно и тъмно място.
Топеното краве масло се съхранява по продължително време в затворени стъклени буркани на хладно място.

За да не се развали, топим маслото на слаб огън и от време на време се отпенва, докато се избистри напълно.

Животинските мазнини се използват за приготвяне на различни видове ястия в българската кухня .
------------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор,All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар