Животински мазнини за приготвяне на ястия
За приготвяне на ястия трябва да използваме пресни животински мазнини. При по продължително съхраняване, особено извън хладилник, гранясват, пожълтяват и придобиват неприятен вкус и миризма.
Гранясалата мазнина (свинска мас) в начален стадий, можем да подобрим по следния начин:
Слагаме маста (свинска мас) на слаб огън, изливаме гореща вода, разбъркваме и оставяме в покой. Маста изплува над водата, изгребваме и нагряваме в друг съд отново, докато примесената към нея вода се изпари.
Използване на краве масло. Цветът на кравето масло трябва да бъде кремав до светложълт. Бледото оцветяване на маслото е признак за липса на каротин в храната на животните.
Вкусът на маслото трябва да е сладникъв. Прясното краве масло се съхранява извън хладилник в продължение на няколко дни, потопено в подсолена вода. Държи се на хладно и тъмно място.
Топеното краве масло се съхранява по продължително време в затворени стъклени буркани на хладно място.
За да не се развали, топим маслото на слаб огън и от време на време се отпенва, докато се избистри напълно.
Животинските мазнини се използват за приготвяне на различни видове ястия в българската кухня .
------------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор,All rights reserved!
Няма коментари:
Публикуване на коментар