събота, 3 юли 2010 г.

0028: Десертно лятно ястие

Шоколадов сладолед с ром

Продукти за десертното ястие:
  1. 3 чаени чаши прясно мляко
  2. 6 жълтъка
  3. 200 г сметана
  4. 150 г захар
  5. 200 г шоколад
  6. 1 чаена чаша прясно мляко за разреждане на шоколада
  7. 2 малки чашки ром
Продукти за украсата на десертното ястие:
  1. 200 г сметана
  2. 100 г пудра захар
  3. настърган шоколад
Приготвяне на десертното ястие:

Разтопяваме шоколада в тенджерка на водна баня заедно с 1 чаена чаша прясно мляко.

Жълтъците разбиваме със захарта и смесваме с шоколада.

Прибавяме горещото прясно мляко. Бъркаме сместа на много слаб огън, докато се сгъсти, дръпваме настрани и оставяме да изстине.

Прибавяме сметаната и ромът. Разбъркваме добре и замразяваме.

Поднасяме вкусното десертно ястие украсено със сметана, разбита с пудрата захар, и поръсен с настърган шоколад и шоколадови пурички.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0027: Разхладително десертно ястие

Плодове в мента с лимон и джинджифил - лек и вкусен десерт



Продукти за десертното ястие:
фотоизточник: images.google.com
  1. 150 г захар
  2. 125 мл вода
  3. 1 лимонена кора, нарязана на ленти
  4. 1 чаена лъжичка нарязан кристализиран джинджифил
  5. 1 супена лъжица накъсани ментови листа
  6. 3 супени лъжици прясно изстискан лимонов сок
  7. 1 манго
  8. 1/2 малък, сладък пъпеш, обелен и нарязан
Приготвяне на десертното ястие:

В средно голям тиган смесваме захарта, водата, половината от лимонената кора и джинджифила.

Кипваме сиропа. Намаляваме на слаб огън и бъркаме, докато захарта се разтопи.

Оставяме сиропа да ври 10 минути и след това го смъкваме от огъня да изстине. Прибавяме ментата в сиропа.

Прецеждаме през цедка и изхвърляме лимонената кора и ментата, а оставяме джинджифила за гарниране.

Добавяме към прецедения сироп лимоновия сок и разбъркваме добре. Оставяме да престои на студено около 1 час.

В малка купа смесваме останалата лимонена кора с 1 супена лъжица захар.

Подреждаме парченцата манго и пъпеша в чиния за сервиране и заливаме със сиропа. Гарнираме със захаросаната кора и джинджифила.

Сервираме десертното ястие.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0026: Десертно ястие - лятна прохлада

Сладоледена торта - лятна свежест и прохлада


Продукти за десертното ястие:
  1. 1 готов блат от 3 части
  2. 1 чаена чаша захарен сироп

Продукти за сладоледа (крема) на десертното ястие:
  1. 1 кг кисело мляко
  2. 300 г захар
  3. 4 белтъка
  4. 1 лимон
  5. 1 супена лъжица желатин
  6. пресни плодове за украса
  7. 2 ванилии
Приготвяне на сладоледеното ястие:
Разбиваме киселото мляко със захарта, прибавяме към него сокът от един лимон и настъргваме кората, ванилиите и разбитите на гъст сняг белтъцте.

Накрая прибавяме желатинът, предварително размит в кафена чашка с топла вода. Всичко се обърква добре и слагаме да престои в хладилника.

Вземаме единия блат поставяме го в подходяща тортен ачиния и го сиропираме. Върху него намазваме слой от получения сладоледен крем.

Върху него поставяме втория блат и отново сиропираме, намазваме. Поставяме третия блат и отново сиропираме, намазваме с крема и украсяваме пожелание с пресни плодове (ягоди,череши и др.), карамелизирани орехи и други.

Сервираме вкусното десертно ястие охладено.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0025: Десертни ястия - Портокалова свежест

Десерт с портокали - лек и вкусен

Продукти за десертното ястие:
  1. 4 портокала
  2. 300 г портокалов сок
  3. 2 жълтъка
  4. 1 чаена лъжичка нишесте
  5. 120 г пудра захар
  6. 120 г сметана
  7. 120 г захаросани портокалови резени за гарнир
Приготвяне на десертното ястие:

Огрязваме капачетата от измитите портокали на разстояние 1/3 от върха, внимателно изваждаме сърцевината и я пресоваме.

Смесваме я с портокаловия сок, жълтъците, захарта и нишестето и бъркаме на водна баня до сгъстяване.

Пълним получения крем в специални чаши. Украсяваме със сметана и захаросани портокалови резени.

Сервираме охладено вкусното десертно ястие.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0024: Десертни ястия - Бадемов сюрприз

Бадемови пасти - превъзходен сладкиш с чаша кафе


  1. 120 г масло
  2. 120 г захар
  3. 2 яйца
  4. 200 г брашно
  5. 1/4 лъжичка сода за хляб
  6. масло за намазване на формичките
Продукти за плънката на десертното ястие:
  1. 180 г попарени, обелени и ситно смлени бадеми
  2. 3 яйца
  3. 180 г захар
Приготвяне на десертното ястие:

Разбиваме маслото със захарта до получаване на пяна, прибавяме постепенно разбитите яйца и брашното, пресято със содата.

Разстиламе тестото в намазани с масло формички, прибавяме бадемовата плънка и печем в слаба фурна около 20 минути.

Приготвяне на плънката за десертното ястие:

Разбиваме яйцата със захарта, докато получим гладка смес. С лъжица поставяме от сместа върху тестото във всяка формичка. Поръсваме с бадемите вкусния десерт.

Консумирайте с кафе или чай вкусното десертно ястие.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0023: Десертни ястия - Шоколадово изкушение

Шоколадов сладкиш с бадеми (лек и приятен вкус)


Продукти за десертното ястие:
фотоизточник: images.google.com (давам ви идея как до оформите пастичките)
  1. 100 г масло
  2. 60 г захар
  3. 180 г брашно
  4. 3 яйца
  5. 1 чаена лъжичка сода за хляб (бакпулвер)
  6. 100 г прясно мляко
  7. 100 г шоколад
  8. 60 г бадеми
Продукти за глазурата на десертното ястие:
  1. 3 супени лъжици какао
  2. 250 г прясно мляко
  3. 5 супени лъжици захар
Приготвяне на десертното ястие:

Разбиваме маслото със захарта до получаване на лека пяна, прибавяме постепенно жълтъците и продължаваме да разбиваме.

Към тази смес прибавяме пресятото със содата (бакпулвера) брашно, объркваме. Изсипваме към сместа прясното мляко, настъргания шоколад и бадеми.

Добавяме, разбитите на твърд сняг белтъци. Разстиламе сместа във форма, на дъното на която сме поставили пергаментова хартия, намазана с масло.

Печем в слаба фурна около 1 1/4 часа. Нарязваме шоколадовия сладкиш на формички и поставяме в подходяща чиния.

Приготвяне на глазурата на вкусното десертно ястие:

Загряваме прясното мляко със захарта. Към него прибавяме какаото, което разтваряме предварително с част от прясното мляко.

Бъркаме непрекъснато глазурата, докато получим гладка смес. Докато е гореща заливаме нарязаните формички. Изчакваме да изстинат и украсяваме пожелание.

Сервираме вкусния шоколадов сладкиш добре охладен с подходящо питие (уиски, кампари, мартини).
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

четвъртък, 1 юли 2010 г.

0022: Десертни ястия

Замразено шоколадово парфе с ягоди

Продукти за десертното ястие:
  1. 500 г сметана
  2. 2 яйца
  3. 4 жълтъка
  4. 80 г настърган шоколад
  5. 100 г пудра захар
  6. 1 супена лъжица желатин
За украса на десертното ястие:
  1. 500 г ягоди
  2. 100 г пудра захар
  3. 1 лимон
  4. 3-4 супени лъжици ром или коняк
Приготвяне на ястието:

Яйцата, жълтъците и захарта разбиваме с тел на водна баня около 10 минути. Оставяме сместа да изстине, като се бие още известно време.

Прибавяме настъргания шоколад и разбитата сметана. Разтопяваме желатинът на водна баня и като поизстине, прибавяме към сместа.

Парфето изсипваме в подходяща форма или в чаши и замразяваме в камерата на хладилника.

Почистените и измити ягоди поръсваме с пудра захар, рома и сока от лимона и оставяме на студено.

Готовото парфе изваждаме от формите и поднасяме в подходящи чинии или чаши. Украсяваме с разбита подсладена сметана и ягоди.

Поднасяме десертното ястие охладено. Вкусно и приятно за консумация.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0021: Десертни ястия

Бухтички с шоколад

Продукти за десертното ястие:
  1. 4 жълтъка
  2. 1 чаена чаша прясно мляко
  3. 25 г мая
  4. 100 г масло
  5. 1 кафена чашка захар
  6. 500 г брашно, щипка сол

Продукти за пълнежа на десертното ястие:
  1. 100 г шоколад
  2. 1 чаена чаша счукани орехи
  3. 1 кафена чашка мармалад
Приготвяне на десертното ястие:

Разтваряме маята в затопленото прясно мляко. Прибавяме размекнатото прясно масло, захарта, жълтъците и солта и разбъркваме добре.

Сипваме брашното и замесваме тесто, което покриваме с кърпа и оставяме да престои на топло 1 час.

От него разточваме кора с дебелина 5 мм и нарязваме с чаша с по-голям диаметър.

Приготвяме пълнежа по следния начин: натрушаваме шоколада на парчета и разтопяваме на слаб огън, прибавяме ореховите ядки и мармаладът и разбъркваме.

На всяко отрязано с чашата кръгче слагаме по 1 ч лъжичка от пълнежа и захлупваме с друго кръгче, като притискаме добре краищата.

Подреждаме в тава, посипваме с брашно и оставяме да втасат още 1 час, след което пържим в обилна мазнина.

Докато са още топли, поръсваме десертното ястие с пудра захар. Вкусно и бързо.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0020: Десертни ястия - Сладоледи

Млечен шоколадов сладолед


Продукти за десертното ястие:
  1. 1 л прясно мляко
  2. 350 г захар
  3. 6 яйца
  4. 100 г млечен шоколад
  5. 1 пакетче ванилия
Приготвяне на десертното ястие:

Млякото и захарта кипваме на огъня, като внимаваме да не загори.

Разбиваме яйцата с малко прясно мляко и постепенно прибавяме към подсладеното мляко на огъня, като бъркаме непрекъснато, за да не допуснем сместа да заври (в противен случай ще се пресече).

Сваляме от огъня и прибавяме начупения шоколад на ситно и ванилията. Сместа се бърка, докато шоколадът се разтопи напълно. Прецеждаме и оставяме да изстине.

Наливаме в метална или пластмасова кутия и замразяваме във фризера. От време на време разбъркваме, за да не замръзне на едри кристали.

Сервираме десертното ястие (сладоледа) в подходящи купички с гарнир от шоколад.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0019: Десертни ястия

Плодов сладолед с ванилия и плодове

Продукти за десертното ястие:
  1. 3 жълтъка
  2. 90 г захар
  3. 300 г прясно мляко
  4. ванилена захар
  5. сладка сметана за украса
  6. пресни плодове (малини, ягоди, череши, вишни)
Продукти за крема на десертното ястие:

Разбиваме жълтъците със захарта до получаване на пяна, наливаме на части почти врящото прясно мляко, прецеждаме в изплакнат съд и загряваме, докато сместа се сгъсти, но без да се заварявава.

Прибавяме ванилената захар, охлаждаме крема, наливаме във високи чаши и оставяме да замръзне леко в хладилника.

Разбиваме сметаната и прибавяме от нея върху охладения крем. Отново замразяваме в хладилника.

Преди сервиране украсяваме десертното ястие с пресни плодове.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0018: Какао

Какао


Историята на отглеждането на какаото започва в Средна Америка. Ацтеките познавали растението от 14-ти век, когато то било свещено за тях.

Тогава се гледало на него като подарък от бог Куатцекоатл и било много ценено. Зърнатаполучени от неговия плод били ползвани не само за
обредни пожертвования, а и за платежно средство.

Какаовите зърна били ползвани за направата на едно леко люто питие с много подправки, което нямало много общо с вкусът на днешното какао. Името наКакао питието било произлязло от богът Xocóatl.

Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер. Когато испанските "конквистадори" 1519 превзели Мексико и подчинили ацтеките, те открили много бързо кафявото злато.
Фотоизточник: images.google
В съкровищните камери на Монтесума II, последния ацтекски цар, испанците намерили 25 хиляди стотници какао. Като се има предвид, че по онова време един роб струвал около 100 какаови зърна, това било огромно съкровище.
Фотоизточник: images.google
Какаово дърво Описание:
Какао или на латински "Cacao" са наричани семената/зърната на какаовото дърво (какаови зърна) или направения от тях прах.
Думата какао идва от езикът на Ацтеките - Nahuatl.

Произходът е от тамошната дума cacahuatl, което значи какаово зърно и от там е произлязло испанското cacao.
Сухите зърна нямат почти никакъв мирис.

Разпространение:
Расте в Южна Америка, Мексико и Антилските острови.

Използваема част:
семената/зърната на какаовото дърво (какаови зърна) или направения от тях прах.

Химичен състав:
Зърната на какаото съдържат масло и малко горчиви вещества.

Какво съдържа какаото:

Мазнини, растителен протеин, захар, тнтиоксиданти, еобромин, кофеин, фенилетиламини, серотонин, основни минерали - магнезии, калци, желязо, цинк, мед, калии и манган. Витамини - A, B1, B2, B3, В5, C, E.

Дейстие:
Влиянието на какаото върху човешкия организъм е много добро: дейността на стомаха и червата се усилва; нервната система се освежава и малко възбужда.

В чист вид счуканото на прах какао се дава много рядко; обикновено какаото варят в мляко и в този вид се дава на хора със заслабнал организъм или с нарушено храносмилане.

Приложение:
Какаото е един важен продукт за експорт на много развиващи се страни и служи във втечнена форма за направата на шоколадът. Какао се нарича и питието приготвено от какаов прах, мляко и захар. С какао се приготвят различни вкусни десертни ястия.
http://images.ibox.bg/2007/12/11/choco/519x740.jpg
Фотоизточник: images.google
------------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор,All rights reserved!

0017: Зеленчуци - лук

Лук


Лукът у нас е национална храна. Яде се суров или готвен. В България виреят и се използват за храна три вида лук: кромид, чесън и праз. Почти във всички български ястия се използват кромид, чесън.

Обикновения (кромид) лук се консумира пресен (зелен) или стар (узрял). Той съдържа покрай различните хранителни вещества и екстрактивни, които възбуждат апетита и улесняват храносмилането.

Богат е на витамин В и С, на алкални соли и желязо. Лукът е добра храна, особено за овкусяване на ястията и като зелен ранен пролетен зеленчук.
Праз лукът лесно се запазва през зимата и ранната пролет. Богат е на соли и витамини предимно от групата В.

Чесновият лук се яде зелен или зрял. Той е ценна, възбуждаща храносмилането храна, богата на етерични масла и фитонциди.

Чесънът облекчава дишането, тонизира стомаха и се използва нашироко в лечебното хранене на атеросклерозата и високото кръвно налягане.

Лукът и чесънът са важна съставка във всяко вкусно българско ястие.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

0016: Картофи

Картофи

Картофите са широко разпространен хранителен продукт както по света, така и у нас. Те успешно могат да заместят хляба.

Картофите са основен продукт за приготвяне на много вкусни ястия ( месо, пиле, риба, постни ястия, супи и други).

Картофите са богати на въглероди (около 15-21%), алкални соли и особено на витамин С. Запазват се лесно и за дълго време.

При недобро съхраняване картофите прорастват, губят от теглото си, стават безвкусни и съдържанието на отровното вещество "соланин" в тях се увеличава.

При силно прорасли (израстъци, кълнове по повърхността им) и спарушени картофи, ако не се белят дебело и не се изчистват щателно кълновете, може да се получи отравяне.

Картофите са ценна витаминозна храна, но трябва да се готвят без достъп на кислород (задушени, пържени), защото при открито варене губят по голямата част от витамините си и специално витамин С.

Картофите имат голямо приложение в приготвянето на различни вкусни ястия:
------------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор,All rights reserved!

0015: Сол

Сол
Още от най-древни времена човечеството е разбрало значението на солта за организма и се е заело с нейния добив. Във Вавилон и царството на Шумер солта е била високо ценена и ползвана за консервиране на храна.

В определени региони, които са нямали излаз на море пък, тя е била много търсена и съответно скъпа. Ето защо солта е била и ценна като златото, използвала се е дори и като валута.

Добив на морска сол:

Извличането на морска сол е най-старият начин за добив. При него водата от морето се прехвърля в плитки басейни, където се изпарява на слънцето.

Солта остава на кристали на дъното на басейна и може да се изгребе. Освен по Черноморието днес морска сол се добива и по атлантическия бряг на Западна Европа и на няколко места на Средиземно море.

След изпаряването на водата, солта се измива само веднъж със сладка вода, при което се запазват всички полезни съставки - магнезий, цинк и други минерали.

Днес най-често продаваната готварска сол идва обаче от подземните недра. Така наречената каменна сол се добива, като се пълнят кухини дълбоко под земята с вода, която разтваря солта. След това тази вода се изпомпва на повърхността, където се нагрява до точката на изпаряване. Така остава крайният продукт.

Видове сол:

Натриева сол:

Това е "обикновената готварска сол". Тя е най-голямата част от консумираната в света сол. В днешни дни солта за овкусяване на храна е смес от различни соли.

Калиева сол:

Освен естествено съдържима в множество зеленчуци, калиевата сол се влага в комбинирана диетична сол заедно с натриева сол. Целта е да балансираме водния баланс в човешкото тяло.

Йодирана сол:

Йодираната сол използваме за йодния дефицит. Такъв може да получим при консумиране на недостатъчно йод с храната (бедни на йод почви) или при радиоактивни замърсявания. Йодният недостиг води до проблеми с щитовидната жлеза, които имат важни функции за правилната обмяна на веществата в тялото. Често в комбинираната сол за директна консумация влагат до 1% йодирана сол.

Флуорирана сол:

Този тип сол се използва в много страни от Европа, където флуорирането на питейната вода не е общоприета практика. Флуоридът е важен за здравето на зъбите. Ето защо в повечето страни с не флуорирана питейна вода, влагането на калиев или натриев флуорид в комбинираната и обикновената сол е практика.

Солта придава по-остър вкус на ястията, което ги прави по-апетитни, затова често слагаме в тях повече, отколкото е здравословно.

Освен подобрител на вкуса в хранително-вкусовата промишленост, солта използваме и за консервация на риби и меса. В науката за храната и храненето вкусът "солено"се смята за един от петте основни вкуса, разпознаваеми от вкусовите рецептори в устата.
------------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор,All rights reserved!

0014: Яйца и яйчни продукти за приготвяне на ястия

Съхранение на яйца и яйчни продукти преди приготвяне на ястия

За съхраняване използваме пресни и с чисти черупки яйца. При правилно съхраняване яйцата се запазват в добро състояние в продължение на няколко месеца.

Подреждаме в картон за яйца с острата част надолу в хладилник.

За консумация са годни само пресните яйца. Развалени са яйца, които имат неприятен мирис, с разливащ жълтък и воднист белтък. Такива яйца се изхвърлят.

Ако дълго престояли яйца потопим във вода и стоят на дъното на съда изправени, те са годни за приготвяне на ястия. Развалените яйца не потъват във вода, а се задържат на повърхността.
Черупката на пресните яйца е блестяща - бяла и кремава.
------------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор,All rights reserved!

0013: Животински мазнини за приготвяне на ястия

Животински мазнини за приготвяне на ястия



За приготвяне на ястия трябва да използваме пресни животински мазнини. При по продължително съхраняване, особено извън хладилник, гранясват, пожълтяват и придобиват неприятен вкус и миризма.

Гранясалата мазнина (свинска мас) в начален стадий, можем да подобрим по следния начин:

Слагаме маста (свинска мас) на слаб огън, изливаме гореща вода, разбъркваме и оставяме в покой. Маста изплува над водата, изгребваме и нагряваме в друг съд отново, докато примесената към нея вода се изпари.
Използване на краве масло. Цветът на кравето масло трябва да бъде кремав до светложълт. Бледото оцветяване на маслото е признак за липса на каротин в храната на животните.

Вкусът на маслото трябва да е сладникъв. Прясното краве масло се съхранява извън хладилник в продължение на няколко дни, потопено в подсолена вода. Държи се на хладно и тъмно място.
Топеното краве масло се съхранява по продължително време в затворени стъклени буркани на хладно място.

За да не се развали, топим маслото на слаб огън и от време на време се отпенва, докато се избистри напълно.

Животинските мазнини се използват за приготвяне на различни видове ястия в българската кухня .
------------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор,All rights reserved!

0012: Растителни мазнини за приготвяне на ястия

Растителни масла за приготвяне на ястия



У нас за приготвяне на ястия най често използваме рафинирано слънчогледово масло (олио) или други растителни масла.

Рафинираното слънчогледово масло, е напълно пречистено. То е бистро и при съхранение на 20 градуса не дава утайка. Съхраняваме при температура 4-6 градуса.

Растителните масла съдържат вещества, които имат противосклеротично действие, и вземат участие при обмяна на веществата.

Оказват благоприятно въздействие вурху стените на кръвоносните съдове, повишават еластичността им.

Веднъж използваната за пържене мазнина трябва напълно да се смени.

Растителните масла трябва да са около 30 % от общото количество мазнини, необходими за ежедневното хранене на човека.

Маргарин - хранителен продукт, който се получава от растителни масла, ароматизиращи вещества и вода.

Усвояването на маргарина от организма в сравнение с другите мазнини е по малко. Той отговаря на изискванията на рационалното хранене.

Растителните масла са нетрайни при нагряване. По целесъобразно е да се използват за студени ястия (салати).
------------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор,All rights reserved!

0011: Подготовка на рибата за ястия

Размразяване на риба и подготовка за ястия

Подготовка на риба за ястия:

Поставяме рибата в студена вода.

За да намалим загубата на хранителни вещества, на 1 литър вода прибавяме 1 чаена лъжичка готварска сол

По същия начин размразяваме и рибено филе.

Не изстискваме размразената риба, тъй като се усилва изтичане на сока й, и месото остава сухо и влакнесто.

Размразената риба е готова за различни видове ястия.
------------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор,All rights reserved!

0010: Подготовка на месото за ястия

Размразяване на месо за ястия, и запазване на хранителните му качества

Подготовка на месото за ястия:

Размразяваме месото, без да нарязваме предварително (изтича по малко месен сок).

Поставяме в емайлиран или друг съд върху средната скара на хладилника. След това преместваме на по долна скара .

На хладно мускулните влакна на размразеното месо поглъщат отделения при размразяването му сок.

Размразяване на месо във вода не се допуска, тъй като се извличат ценни за организма разтворими екстратни вещества.

Размразеното месо е готово за приготвяне на различни ястия.
------------------------------------------------------
© 2010, И.Илиев- автор,All rights reserved!