петък, 9 юли 2010 г.

0044: Кулинарни техники при приготвяне на ястия - пържене

Кулинарни техники - пържене


Пържене - технологичен процес при приготвяне на ястия:

Това е един от процесите, които намират най-широко приложение при преработката на продуктите за ястията.
За да извършим правилно този процес, трябва да знаем четири важни неща:
  1. състояние на мазнината
  2. състояние на продукта
  3. температура
  4. начина на пържене
Мазнината, в която пържим, трябва да бъде нагорещена, кипнала. Всички мазнини разтопяваме при ниска температура, но възвираме само при висока.

Продуктът не трябва да държим в разтопена, а във възвряла мазнина. В първия случай ние не пържим, а варим и продукта изгубва вкуса си.

Горещата мазнина бързо съсирва белтъчините по повърхността на продукта. По този начин запазваме всички хранителни елементи на продукта и той остава пълноценен и вкусен. При това положение и осоляването става по леко.

Когато пържим месо на парчета или друг продукт, първите парчета, които са сложени в средата точно над силния огън, се изпържват най-рано. След като ги извадим не трябва да слагаме на същото място нови сурови парчета, защото за момент мазнината е понижила температурата си и продукта не се пържи, а ще се вари.

Затова, когато първите кюфтета например сме опържили, на тяхното място слагаме кюфтета, които са били по настрана, и едва след изпържването на тези кюфтета слагаме нови - сурови.

За да не пръска мазнината, съдът, в който пържим, се покрива с капак или в мазнината ръсим с брашно или сол.

Пържените продукти за приготвяне на ястия си имат своите неповторими вкусови качества и намират най-широко приложение в кулинарията.

------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар