събота, 10 юли 2010 г.

0049: Подреждане на масата и сервиране на ястия

Подготовка на масата за сервиране на ястия


Подготовка на масата за сервиране на ястията. Масата за хранене трябва да бъде винаги покрита с бяла или цветна покривка независимо дали е за обикновен обяд или вечеря или за специални случаи.

Подреждане на масата. Застлана и украсена, масата подреждаме в следния ред: поставяме столовете, приборите за подправки, приборите за хранене, салфетките, сервизите за хранене и за напитки.

В домашни условия за предпочитане напитките да не се поставят върху масата за хранене, а върху малка помощна масичка или друга близка подходяща повърхност.

Желателно е всички прибори (съдчета) за подправки да бъдат поставени заедно на едно място, особено ако е комплект. Обикновено това място е в средата на масата.

Най напред поставяме големият нож за основно ястие от дясната страна на определеното място за хранене на 1 см навътре от ръба на масата.

Вляво от него поставяме голямата вилица - за съответното ястие. Разстоянието между тях определяме, като завъртим ножа на 90 градуса, така че да стане успореден на ръба на масата.

При това положение върхът на ножа определя мястото на вилицата, която също поставяме на 1 см навътре от ръба на масата. След това отдясно на ножа поставяме лъжицата за супа.

Ако в менюто има топло предястие, до големия нож поставяме среден нож, а ако топлото предястие е риба, този нож е специален за риба.

Когато в менюто участва студено предястие (поднесени с аператива), средният нож се поставя отдясно на лъжицата за супа и с това завършва подреждането на приборите отдясно.

Отляво до голямата вилица поставяме средната вилица или вилицата за риба.

Десертните прибори подреждаме на масата след като почистим от всички употребени сервизи и прибори, непосредствено преди да поднесем десерта.

Това са общите принципи за подреждане на масата за сервиране на ястия.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар