събота, 10 юли 2010 г.

0047: Подреждане на масата и сервиране на ястията

Прибори за хранене при консумиране на ястия


За да консумираме едно богато меню, са необходими както обикновени, така и по-специални прибори.

Обикновени прибори ( нож, вилица и лъжица) в три размера - големи, средни и малки, всеки със своето предназначение.

С големите прибори консумираме всички видове основни ястия (с голям нож и голяма вилица) и повечето видове супи (с голяма лъжица).

Някои супи консумираме и със средна лъжица (крем супи, плодови супи) или с малка лъжица. Освен това с голяма лъжица и голяма вилица се прехвърлят ястия от платата в средата на масата в чиниите на хранещите се.

Средните прибори използваме при консумация на всички видове студени и топли предястия и някои десерти палачинки, баница (с нож и вилица); компот, ошав, кисело мляко (със средна лъжица).

Малките прибори използваме за повечето видове десерти, а специално малката лъжица - за прехвърляне на ястия от кулинарния коктейл върху филийка хляб, за чай, за прясно мляко и други.

Специални прибори - за риба - плоска вилица и плосък нож (лопатка); за раци, за сладолед - малка лъжица лопатка; за кафе- малка кафена лъжичка; за сиропи, коктейли- дълга малка лъжичка.

Прибори за подправките използвани за ясията. Основните подправки, които трябва да бъдат винаги на масата при хранене, са: сол, черен пипер, растително масло, оцет (лимонов сок), горчица.

Те се поставят в специални малки съдове. Желателно е приборите за подправки да бъдат в комплект и поставени всички заедно на едно място.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар