събота, 10 юли 2010 г.

0053: Сервиране на месни ястия

Сервиране на месни ястия


Сервиране на печени меса (свинско, телешко, агнешко). Тези ястия сервираме по два начина - в индивидуални чинии, топлата гарнитура поставяме отстрани на месото, а сосът - в отделни сосиери или се полива върху месото.

При втория начин печеното месо, нарязано на тънки филийки, оформяме красиво и поставяме в средата на масата, където поставяме в общи плата и гарнитурите.

Във всички плата поставяме по една голяма лъжица и една голяма вилица необходими за прехвърляне в индивидуалните чинии.

Сосът се поставя в общи съсиери с малка лъжичка в тях.

Сервиране на птици. Готвените ястия и аламинутите от птици поднасяме по същия начин както основните ястия и аламинутите от месо.

Оригиналност при сервирането на печено пиле може да внесем, като пред чинията с порцията печено пиле от вътрешната страна на масата се сложи средна чинийка, покрита със салфетка.

Върху чинийката поставяме купичка от неръждаема стомана с хладка вода с поставено в нея тънко кръгче или резенче лимон и клонче магданоз.

Отляво до върха на вилицата поставяме средна чинийка за костите. Тъй като печеното пиле може да консумираме с ръце, налага се да се измиват в съда с водата и да се забърсват със салфетката, поставена отляво на вилицата.

Сервиране на риба. Рибата поднасяме като предястие или като основно ястие съответно в средна и голяма чиния.

Консумираме в специални прибори за риба ( нож и вилица), но ако не разполагаме с такива можем да използваме и обикновени прибори.

Независимо дали е предястие или основно ястие, ако рибата е с кости, отляво до върха на вилицата поставяме малка чинийка за отпадаци.

Ако предлагаме ястие от националната ни кухня - например риба в керемида или в единични гювечета поднасяме направо съда, в който е приготвена.

Ако е пържена, рибата можем да ядем с ръце, особено ако е дребна. В този случай пред чинията с риба (от вътрешната страна на масата) поставяме малка купичка с хладка вода, в която има резенче лимон и клонче магданоз, за измиване на пръстите.

Купичката поставяме върху чинийка покрита със салфетка. В средата на масата поставяме много салфетки за избърсване.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар