сряда, 7 юли 2010 г.

0039: Тесто за солени ястия

Приготвяне на многолистно тесто - за баници, соленки и други (българска кухня)

Продукти за тесто на солени ястия:
  1. 250 г брашно
  2. 1 кафена чаша вода
  3. 200 г краве масло
  4. 5 г сол
Приготвяне на тесто за солени ястия:

Пресяваме брашното и изсипваме на масата. Правим в средата кладенче, слагаме в него сол и студената вода, прибавяме на части, докато поеме брашното.

Размесваме с върха на пръстите, като прибавяме постепенно брашното. Получаваме около 400 г тесто, което разточваме на правоъгълник. Върху него слагаме неразтопеното краве масло.

Прегъваме четирите края на тестото към центъра и покриваме маслото. Оставяме за 15 минути да престои.

Разточваме както е с маслото на голям триъгълник, който прегъваме на две и разточваме на дълъг правоъгълник (около 60 см).

Прегъваме единия край на правоъгълника до средата, другия край сгъваме отгоре така, че да се получат 3 пласта и пак разточваме на дълъг правоъгълник.

Оставяме тестото на престои 15 минути, след което разточваме 2 пъти отново по описания по горе начин. След още 15 минути разточваме още 2 пъти.

От тестото за солени ястия приготвяме различни видове вкусни соленки, баници и други.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар