Продукти за тесто на солени ястия:
- 250 г брашно
- 1 кафена чаша вода
- 200 г краве масло
- 5 г сол
Пресяваме брашното и изсипваме на масата. Правим в средата кладенче, слагаме в него сол и студената вода, прибавяме на части, докато поеме брашното.
Размесваме с върха на пръстите, като прибавяме постепенно брашното. Получаваме около 400 г тесто, което разточваме на правоъгълник. Върху него слагаме неразтопеното краве масло.
Прегъваме четирите края на тестото към центъра и покриваме маслото. Оставяме за 15 минути да престои.
Разточваме както е с маслото на голям триъгълник, който прегъваме на две и разточваме на дълъг правоъгълник (около 60 см).
Прегъваме единия край на правоъгълника до средата, другия край сгъваме отгоре така, че да се получат 3 пласта и пак разточваме на дълъг правоъгълник.
Оставяме тестото на престои 15 минути, след което разточваме 2 пъти отново по описания по горе начин. След още 15 минути разточваме още 2 пъти.
От тестото за солени ястия приготвяме различни видове вкусни соленки, баници и други.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!
Няма коментари:
Публикуване на коментар