Сервиране на студени и топли предястия
На обяд или вечеря започваме обикновено със студено предястие. Такива са: всички салати, млечни продукти, колбаси и месни специалитети, ордьоври, различни видове пити.
Студените предястия поднасяме индивидуално (поотделно) за всеки гост или в общи плата.
При индивидуалното сервиране пред всеки стол на масата оформяме куверт (място за хранене).
Отдясно поставяме среден нож, а отляво - средна вилица, на разстояние от ножа 25 см. Салфетката поставяме сгъната отляво на вилицата.
Студеното предястие поднасяме в средна чиния, която поставяме между ножа и вилицата. Възможно е студеното предястие да се състои от салата и ордьовър (или порция сирене, шунка и др.) поднесени в две отделни чинии.
Тогава чинията със салатата поставяме отляво на върха на вилицата, а чинията с ордьовъра (порцията сирене, шунка и др.) - между ножа и вилицата точно пред госта.
Когато студените предястия поднасяме в общи плата подреждането е както при индивидуалното сервиране на студено предястие, само че поставената средна чиния между ножа и вилицата е празна.
Платата със студените предястия подреждаме в средата на масата, като във всяко плато поставяме по една голяма вилица и една голяма лъжица, с помощта на които домакинята (или самите гости) си прехвърлят от ястията в празните чинии.
Сервиране на супи. Ако в менюто има супа при приборите отдясно на големия нож поставяме голяма лъжица. Супите сервираме в голяма дълбока чиния. Мястото на чинията за супа е между ножа и вилицата.
Ако супата е с месо с кости, до върха на вилицата поставяме средна или малка чинийка за отпадъци.
Най удобно е супата да поднесем в супник чието място е близо до домакинята. В супника поставяме разливна супена лъжица, чиято дръжка сочи дясното рамо на домакинята което означава че тя ще разлива супата.
Взема пред себе си всички чинии последователно, сипва супа и връща обратно.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!
Няма коментари:
Публикуване на коментар