петък, 9 юли 2010 г.

0045: Кулинарни техники при приготвяне на ястия - паниране

Кулинарни техники - паниране


Паниране - технологичен процес при приготвяне на ястия:

Много често продуктите, преди да изпържим, панираме. Обикновената панировка правим с брашно.

Панировката може да бъде с брашно, а след това и с яйце. Правим и още по сложно - от брашно, яйце, галета и пак яйце.

Преди да панираме, продуктът го посоляваме. От високата температура на мазнината панировката веднага се запържва и не пропуска соковете навън, затова панираният продукт е по сочен.

Например панирани шницели, котлети, мозък и други са по-вкусни и сочни от пържените. При паниране винаги пържим в гореща мазнина.

Ако температурата на мазнината е ниска, панировката се напоява с мазнина и се разпада.

Ястия приготвяне от панирани зеленчуци, гъби, месо, риби или птици подреждаме един до друг, а не едни върху други, за да не се овлажнят и да се отлепи панировката. Панировката се отделя още и при покриване с капак на съда в който е панирания продукт.

Ястията приготвяне с панирани продукти поднасяме топли в момента след панирането с най различни гарнитури.

За паниране използваме и суфлена смес от брашно, яйца, бира или мляко, като разбиваме предварително белтъците на сняг.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар