четвъртък, 8 юли 2010 г.

0043: Кулинарни техники при приготвяне на ястия-печене

Кулинарни техники - печене


Печене
- технологичен процес при приготвяне на ястия:

Печенето е процес, при който благодарение на високата температура и бързото запичане на белтъчините на повърхността на продукта се запазват почти всички сокове и хранителни вещества.

Печенето се извършва по три различни начина: на шиш, на скара и във фурна.

Приготвяне на ястия чрез печене на шиш:

За печене на шиш е необходимо жар от дърва или дървени въглища, които предварително разгаряме, за да не димят.

На шиш печем различни видове ястия от крехки меса, нарязани на парченца, цели птици, цяло агне или дивеч.

При този начин на печене трябва да въртим шишът, за да не прегаря и да получим хубав златист цвят на месото.

Поднасяме веднага ястието след опичане с подходяща гарнитура. При този начин на печене месото става най - вкусно.

Приготвяне на ястия чрез печене на скара:

За този вид печене е необходима удобна скара с правилно разположени огнища. Използваме дървени въглища. Като загреем скарата намазваме с лой или масло.

Върху нагорещена скара подреждаме ястия от различни видове меса, птици и други. При този вид печене посоляваме месото след като изпечем, за да запазим соковете.

Трябва да обръщаме по-голямо внимание при посоляване на месото. Преди печене на продуктите солта като хигроскопично тяло поглъща всички сокове.

Ако посолим по време на печене, разнася се приятен апетитен аромат, но след опичането на продуктите не са вкусни, а сухи.

Приготвяне на ястия чрез печене във фурна:

Различаваме няколко вида фурни: слаба, умерена, силна и много гореща.

В слаба фурна печем целувчени теста.

В умерена - почти всички разтегливи теста, баници, хляб, гювеч, мусака, меса и други.

В силна печем ронливите теста.

В много гореща фурна печем маслените теста.

При печене във фурна използваме следните видове съдове: железни, емайлирани, глинени или от огнеупорно стъкло.

Печенето на ястия се извърша по следния начин:

Измиваме, нарязваме продукта и поставяме в топлата фурна. Изчакваме, докато продуктът изсъхне, след което прибавяме мазнина и оставяме да се пече.

Вратата на фурната трябва да е плътно затворена, за да не излиза топлия въздух и да спре процесът на печене и да се превърне във варене на продуктите.

Заливаме от време на време ястието, което печем със сос или доливаме вода. Ако загорелите белтъчини разтворим навреме с бульон или вода, полученият сос има златист цвят и много приятен вкус.

Продуктът, който печем не го набождаме с вилица или с каквото и да е острие, за да не изтичат соковете.

Ако при печене на месо сокът, който изтича е червен, показва, че не е опечено. Ако продуктът не е изпечен, а е загорял, покриваме със зелеви, лозови листа или пергаментова хартия.

Опеченото ястие изваждаме от фурната и държим на топло. Отначало сокът на печеното е сравнително много, но след като престои, сокът се поглъща от продукта обратно.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар