вторник, 13 юли 2010 г.

0058: Ястия с месо

Сармале - зелеви сърми с месо( Румънска кухня)


Продукти за ястието:
  1. 350 г свинско месо
  2. 150 г телешко и говеждо месо
  3. 1 голяма глава лук
  4. 50 г бял хляб
  5. 50 г прясно мляко
  6. 1-2 яйца
  7. парченце сланина от шунка
  8. 1 чаша бяло вино
  9. 1 лъжица доматено пюре
  10. 4-5 домата
  11. 100 г сланина
  12. 100 г бульон от месо
  13. копър, магданоз, черен пипер, сол, олио
  14. 1 прясна зелка
Приготвяне на ястието:

Смиламе месото два пъти с машинка за мелене, смиламе хляба, накиснат предварително в прясното мляко, прибавяме ситно нарязаните ароматни треви, ситно нарязания и изпържен в мазнина лук, яйцата, черен пипер, сол и омесваме.

Разделяме зелевите листа, заливаме с бульон и бланшираме. Изваждаме и като се отцедят, поставяме във всеки лист парченце шункова сланина, плънка месо и свиваме сърми.

Изпържваме ги от всички страни в мазнина, заливаме с бульон и задушаваме. Прибавяме доматеното пюре, виното и продължаваме да задушаваме.

След като се сварят ги подреждаме в тава, върху ситно нарязано зеле и парченца домати, поръсваме с нарязананата на кубчета сланина и запичаме във фурна на 250 градуса вкусното ястие.

Сервираме ястието топло и поръсваме с пресен магданоз.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар