Продукти за ястието:
- 1 кг овнешки бут обезкостен
- 100 г мазнина
- 25 г прясно масло
- 4-5 глави кромид лук
- 4-5 моркова
- целина, арпаджик, чесън
- 5-6 картофа
- 100 г вино
- 1 супена лъжица брашно
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 100 г прясна сланина
- сол, черен пипер, дафинов лист
- магданоз
Почистваме ципите на обезкостения бут и шпиковаме надлъжно на мускулните влакна с ивички сланина, моркови, целина, скилидки чесън, натрошен дафинов лист и зърна черен пипер,сол.
Оформяме, завързваме със здрав конец и пържим в сгорещена мaзнина от всички страни, след което изваждаме.
В същата мазнина задушаваме нарязания на дребно лук, целина, моркови, останалия чесън и доматеното пюре.
Когато задушаваните зеленчуци останат на мазнина, прибавяме подправките, половината вино и малко горещ бульон или вода, след което връщаме бутът заедно с картофите и задушаваме във фурната, до пълно омекване.
След това пасираме сосът и кипваме заедно с предварително леко задушените лукчета, запърженото прясно масло и останалото вино, сгъстяваме с размитото във вода брашно и изсипваме в съда с бута.
След няколко минути ястието изваждаме от фурната и поднасяме топло.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!
Няма коментари:
Публикуване на коментар