вторник, 13 юли 2010 г.

0059: Ястия с овнешко месо

Овнешки бут, шпикован и задушен (българска кухня)


Продукти за ястието:
  1. 1 кг овнешки бут обезкостен
  2. 100 г мазнина
  3. 25 г прясно масло
  4. 4-5 глави кромид лук
  5. 4-5 моркова
  6. целина, арпаджик, чесън
  7. 5-6 картофа
  8. 100 г вино
  9. 1 супена лъжица брашно
  10. 2 супени лъжици доматено пюре
  11. 100 г прясна сланина
  12. сол, черен пипер, дафинов лист
  13. магданоз
Приготвяне на ястието:

Почистваме ципите на обезкостения бут и шпиковаме надлъжно на мускулните влакна с ивички сланина, моркови, целина, скилидки чесън, натрошен дафинов лист и зърна черен пипер,сол.

Оформяме, завързваме със здрав конец и пържим в сгорещена мaзнина от всички страни, след което изваждаме.

В същата мазнина задушаваме нарязания на дребно лук, целина, моркови, останалия чесън и доматеното пюре.

Когато задушаваните зеленчуци останат на мазнина, прибавяме подправките, половината вино и малко горещ бульон или вода, след което връщаме бутът заедно с картофите и задушаваме във фурната, до пълно омекване.

След това пасираме сосът и кипваме заедно с предварително леко задушените лукчета, запърженото прясно масло и останалото вино, сгъстяваме с размитото във вода брашно и изсипваме в съда с бута.

След няколко минути ястието изваждаме от фурната и поднасяме топло.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар