вторник, 13 юли 2010 г.

0062: Ястия с агнешко месо

Печено агне в пещ - вкусно традиционно ястие


Подготовка за приготвяне на ястието:
  1. Избираме агне с живо тегло около 25 кг.
  2. Колим внимателно, без да се окървавява месото.
  3. Изплакваме със студена вода. Оставяме да престои едно денонощие.
  4. Осоляваме и пожелание изцеждаме лимон, с който намазваме (от вътре и от вън).
  5. Агнешкият комплект (черен дроб, бял дроб, сърце,бъбреци) накисваме във вода едно денонощие.
  6. Варим агнешкия комплект със сол предварително 30 минути. След омекване на дреболиите изваждаме и нарязваме на малки кубчета.
  7. Прецеждаме бульона, в който са варени дреболиите.
Продукти за плънката на ястието:
  1. 1 кг ориз
  2. 1 връзка зелен лук
  3. агнешки комплект (черен дроб, бял дроб, сърце, бъбреци)
  4. черен пипер, сол
  5. по 1 връзка девесил, джоджен, магданоз
  6. 6 супени лъжици олио
  7. 40 г краве масло
Приготвяне на плънката за ястието:

В тиган сипваме 6 супени лъжици олио, 20 г краве масло. Сгорещяваме и сипваме нарязания наситно зелен лук, сол.

Като си промени цвета лука (до златисто), слагаме изчистения и предварително измит ориз. Пържим, до отделяне на зрънцата.

Прибавяме към ориза сварените и нарязани на кубчета дреболии, объркваме. Пържим около 2-3 минути.

Наливаме бульона от варенето на дреболиите съотношение 3:1 (на 1 чаша ориз, 3 чаши бульон)

Варим, докато получим еднородна смес и се сгъсти. Прибавяме черен пипер и нарязаните на ситно магданоз, джоджен, девесил и смъкваме от огъня. Оставяме да изстине.

Приготвяне на ястието -пълнене на агне:

В подходяща тава слагаме цялото агне. Разтваряме корема на агнето и пълним с охладената плънка. Зашиваме отвора със здрав конец.

Намазваме горната част на агнето с краве масло. Покриваме с фолио или предварително приготвено тесто (1 чаена чаша вода и брашно, колкото поеме).

Печем 2 часа в пещ, която опалваме предварително. Сервираме вкусното ястие, като слагаме от плънката и месото.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар